VIRGIL SCRIPCARIU

Virgil Scripcariu - Sculptură și gravură

Virgil Scripcariu s-a născut pe 18 mai 1974, la Vatra Dornei, județul Suceava. În 1998 este admis la Universitatea de Arte „Nicolae Grigorescu” din București, secția sculptură, clasa profesorului Vasile Gorduz, asistent Adrian Pârvu. În 2003 își continuă studiile postuniversitare, în clasa aceluiași profesor, la Universitatea Națională de Arte București, pe care le finisează în 2005. Odată cu lucrarea de licență primește bursa de studiu „Theodor Aman” pentru arte plastice, acordată de către Guvernul României, perioadă în care efectuează mai multe stagii de documentare în străinătate, Franța, Italia, Siria. În 2004  este nominalizat, iar in 2009 este finalist pentru Marele Premiu „Prometeus Opera Prima”, oferit de Fundația „Anonimul”. În ultimul an de studiu, Scripcariu primește bursa de studiu din partea Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 2017 este nominalizat pentru Premiul Național „Brâncuși” pentru expoziția „Promenada”.

 

După finisarea studiilor postuniversitare, Virgil Scripcariu lansează mai multe proiecte cu scopul promovării artelor vizuale. Începând cu 2005 este vicepreședintele Asociației Gapsar, Baltasar& Melchior / Școala de la Piscu. Împreună cu soția lui, Adriana Scripcariu, istoric de artă, coordonează proiectele asociației asigurând partea de viziune artistică. Proiecte coordonate: Lut Ars 2007--2011, Ziua Patrimoniului Cultural în școli și licee 2014-2019, 2019 -- Muzeul Atelier Zestrea Țigăneștiului/Republica Moldova – concept de expunere. Din 2014 și până în prezent promovează patrimoniul UNESCO din România în cadru educațional (Ziua Patrimoniului Cultural în școli și licee). Începând cu 2016 inițiază și coordonează ridicarea și amenajarea unui muzeu-atelier-școală în satul Piscu; 2021 februarie -- clădirea a fost inaugurată și deschisă publicului (www.muzeu.piscu.ro)

În 2019 devine membru fondator al Asociației Vasile Gorduz; expoziție Vasile Gorduz la Muzeul Bucovinei – octombrie 2019.
 

Virgil Scripcariu mărturisește într-un interviu că în copilărie nu a avut tangență cu arta, considerându-se netalentat, cu dificultăți în exprimarea unei idei prin artele vizuale: Eram destul de stângaci la desen, nu am avut niciodată aptitudini în direcția asta. Spre exemplu, maică-mii îi plăcea să-mi facă desenele la biologie, la geografie, eu nefiind talentat și neavând niciun fel de atracție în zona asta. Îmi plăcea să-i văd pe alții cum fac, aveam așa o admirație, dar nu aveam acest impuls.
 

Curiozitatea și studiul pentru sculptură începe în adolescență când Scripcariu se împrietenește cu niște elevi de la liceul „N. Tonitza”: Mi s-a părut că oamenii ăștia fac ceva special și mai degrabă din dorința de a adera la grupul acela și de a demonstra că și eu pot, am devenit interesat de artă. Mă rog, la vremea aceea, știam o curte unde văzusem niște sculpturi, la un moment dat. Cred că aveam o afinitate pentru Michelangelo; când mă gândeam la arte, le asociam clar cu sculptura. Și atunci, aducându-mi aminte de curtea aceea cu sculpturi, pur și simplu m-am dus acolo țintit și am spus acelui sculptor, pe care l-am și întâlnit în ziua aceea, că mi-ar plăcea să mă apuc și eu de sculptură. Acolo eram pe la 17 ani (1991 n.r.).. Iar acel sculptor a fost extrem de binevoitor și mi-a zis da, bine, vino!

Virgil Scripcariu, discipolul regretatului sculptor basarabean Vasile Gorduz, este unul dintre artiştii cel mai bine cotaţi ai momentului. Este căsătorit cu Adriana Scripcariu și coordonează împreună Școala de la Piscu, judeţul Ilfov. Cei doi au condus numeroase proiecte de recuperare şi promovare a patrimoniului cultural local, în România dar și în Republica Moldova, la Țigănești, începând cu anul 2018. Soții Scripcariu au împreună şase copii, care le sunt alături în proiectele culturale. Ataşat de viaţa cotidiană dintr-un sat ancestral de olari, luptând pentru reconsiderarea vechiului meşteşug al olăritului, din perspectivă culturală și educațională – în prezent și în cadrul Muzeului-Atelier Școala de la Piscu -  sculptorul Virgil Scripcariu concepe artă pură, aspirând la simbol şi serenitate.

 

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.