Vasile Tolan No results to display!

Expoziția personală a artistului palstic Vasile Tolan

O extraordinară expoziție propune la Chișinău, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, ardeleanul bucureștenizat Vasile Tolan! Amplă, percutantă, reprezentativă pentru unul dintre cei mai importanți artiști români ai ultimei jumătăți de secol. Sărbătorească și la figurat, prin anvergură, prin impresionanta ei desfășurare, și la propriu: aniversară! Căci sîntem în anul în care Vasile Tolan își serbează o vîrstă „rotundă”: 70. Născut pe 10 martie 1953 la Buru, în mijlocul Transilvaniei, aproape de Turda, deci nu departe de Cluj. Când alții se retrag în senectute, el continuă să lucreze frenetic, dovedind o uimitoare prolificitate „ca-n junețe”. Sau să vorbim despre maturitatea prelungită a unui artist care-și continuă fabuloasele explorări figurativ-nonfigurative, concret-abstracte, realist-fantasmatice...

La Chișinău vine deocamdată cu o retrospectivă a perioadei „de mijloc” dintre 1994 și 2010. Lăsase atunci în urmă Bistrița lansării ca „mare promisiune” a picturii românești, revenise la Cluj, orașul studenției, și-apoi decolase spre București, unde devenise el însuși profesor la Universitatea Națională de Arte. Își va împlini curând aniversarea cu o expunere multiplă, modulară, înapoi la Bistrița și, până în martie 2024, înainte să treacă la 71 – poate și la Cluj, și la București, pe traseul definitoriu pentru biografia sa. Însă nici calea către Chișinău nu-i este străină: a participat la Bienalele de artă ale Muzeului de-aici, încât expoziția de-acum e o revenire – da! – sărbătorească.

Pictor, dar și autor de colaje, uneori și de piese tridimensionale descinse din pânzele plane, Tolan și-a construit de-a lungul anilor și deceniilor un univers vizual doar aparent abstract, din tușe gestualiste, parcă-ntr-o permanentă căutare formală, în care – totuși, totuși! – a integrat din ce în ce mai numeroase detalii de viață, mici obiecte sau resturi sau sfărâmături sau eșantioane de materie concretă. Cu mereu același tâlc: imaginarul unui artist și – de fapt – al oricăruia dintre noi se sprijină pe factualitatea existenței cotidiene. Deși „citatele” din realitate, mereu altele, dau o pitorească și amuzantă varietate tablourilor, ele sunt organizate în structurile imediat recognoscibile ale viziunilor sale, ceea ce dă întregii opere o remarcabilă unitate. Se-nțelege că decupajul „de mijloc” oferă o selecție – cum spuneam – reprezentativă pentru ansamblu. Pars pro toto!

Are datoria să revină, completând panorama cu lucrări de dinainte de 1994 și de după 2010.

Deocamdată – o extraordinară expoziție „de mijloc” a ardeleanului bucureștenizat și-acum și un pic moldovenizat Vasile Tolan!

Ion Bogdan Lefter

 

Vasile Tolan, (născut în 1953 la Buru, România), este doctor în Arte Vizuale, a fost cadru

universitar la Universitatea Naţională de Artă  (UNArte) din București, și a fost vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) România.

Are o activitate intensă de expunere la expoziții și simpozioane naționale și internaționale. Trăiește și activează în București, România.

Debutează cu o expoziție personală în anul 1975 la Galeria Institutului de Medicină şi Farmacie -Cluj-Napoca și organizează numeroase expoziții personale în orașele din România: Oradea, Târgu Mureş Bucureşti, Bistriţa, Baia-Mare, Satu-Mare, Arad, Dej, dar și în străinătate: Roma, Italia; Besanҫon, Franța; Nüremberg, Behringersdorf, Germania.

Participă la expoziţii de grup organizate în România, Bulgaria, Serbia, SUA, Spania, Polonia,

Italia, Germania, Slovacia, Franța, Ungaria, Portugalia, Japonia, Belgia, China,  Austria, Grecia, Marea Britanie, Republica Moldova.

Ca rezultat al muncii asidue, creația artistului a fost apreciată, de-a lungul anilor, cu premii şi medalii: Premiul pentru pictură al UAP filiala Cluj și Diplomă la Bienala de Pictură din Kosice, Slovacia (1983); Premiul pentru tineret al UAP din România (1988); Premiul naţional pentru pictură al UAP din România (2001);  Premiul Muzeului Național de Artă al Moldovei (2004);

Meritul Cultural în grad de Ofiţer (2004); Premiul UAP pentru grupul 8 art + și Premiul Ministerului Culturii pentru grupul 8 art+ (2007).

Operele lui Vasile Tolan fac parte din numeroase colecții publice din țară precum: Muzeul din Bistriţa, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul din Târgu Jiu, Muzeul din Tulcea, Muzeul de Artă Contemporană Galaţi,  Colecţia Sorin Costina, Brad, dar și din străinătate: Museul Vrsac (Serbia), Colecţia B.W.A. - Sandomierz (Polonia), Galeria Arcobalena (Italia), Al Galerie Gerlinde Walz, Al Edition, Adriana Schmidt,  Gallery, Kunsthaus Schaller KGEast West Artists, Stuttgart (Germania); La Corde, Eterso Gallery, Paris (Franța); Gabriele Huehnergarth, Merzig (Germania); Le Tondo Gallery, Strasbourg (Franța); T & T Gallery, Nuremberg - Behringersdorf (Germania); Im Altstadthof, Nuremberg (Germania); Gallery@49, New York ( SUA ); Circulo de Arte Toledo (Spania); Soleil de l’est, Saint-Cyr-sur-Loire (Franța) Zervas Art Productions International, Patras (Grecia).

 

 

 

No results to display!