vasile cojucaru No results to display!

Expoziție comemorativă - Vasile Cojocaru

Vasile Cojocaru – grafician, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, s-a născut la 21 septembrie 1932, în comuna Baraboi, județul Bălți (astăzi raionul Râșcani). Își face studiile la Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, Chișinău (1960), în clasa profesorilor Rostislav Ocușco, Ion Jumati, Grigore Vașcenco, Ada Zevin. Între anii 1960-1961 este colaborator științific la Muzeul Național de Arte Plastice al Republicii Moldova, Chișinău. În 1969 a fost titularizat membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. La începutul anilor '60, Vasile Cojocaru s-a afirmat pe tărâmul artei cu niște lucrări grafice de o valoare incontestabilă, ca apoi să oscileze spre pictură. Lucrările sale sunt o prezență constantă în cadrul „Saloanelor Moldovei” organizate începând cu 1991 la Chișinău, Bacău România. Este decernat cu Premiul Editurii Humanitas - 1997, la Expoziția-Concurs de Artă Plastică Contemporană „Saloanele Moldovei”, ediția a VII-a, Bacău, România - Chișinău (RM). În 1997 este desemnat graficianul anului, premiu acordat de Uniunea Artiștilor Plastici.

Ducând o viață cumpătată, ce convenea temperamentului său calm în aparență, artistul are în forul său interior o rezervă plină de delicatețe, o căldură a sentimentului, pasiunile și ardorile sale consumându-se doar în fața șevaletului. Bunătatea înțelegătoare, distincția, duioșia, un fel de a înțelege poezia lucrurilor, sunt notele esențiale ale energiei sale spirituale. Și credem că anume pictura este suportul intern care îi susținea ființa morală și intelectuală. Natura sa emoțională se trădează prin lumina alb-argintie ca o pulbere de cobalt ningînd crengile copacilor, prin fondul limpede și vibrant, bătând într-un ocru consistent al pământului vârstat de verdele saturat și cald al plantelor. Astfel, pânza capătă un aspect de fruct copt sau de pâine rumenită.

Creația pictorului Vasile Cojocaru se bucură de un adevărat succes și dincolo de spațiul românesc, fiind rezultatul unei munci asidue într-o perfectă armonizare cu sensibilitatea sa artistică.

Lucrările lui Vasile Cojocaru au fost remarcate la multe expoziții internaționale, iar numeroase din aceste opere sunt acum prezete în colecții private din România Anglia, Canada, Federaţia Rusă, Franţa, Germania, Iugoslavia, Mongolia, Portugalia, Republica Moldova, România, Spania, S.U.A, Turcia.

Vasile Cojocare se stinge din viață la 2 ianuarie 2012, la Chişinău.

No results to display!