Traian MOCANU

Traian Mocanu - pictură, grafică

Pictorul, graficianul, poetul și eseistul Traian Mocanu s-a născut la 26 august 1954 la Iași, iar în 1977 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Direcția experimentată în timpul studiilor începe să se fundamenteze cu participarea activă la mai multe expoziții, care se concentrează în jurul luminii și a întunericului, ce nu sunt în opoziție, ci părți ale aceluiași univers exuberant cromatic.

      La Iași lucrează în calitate de profesor de desen, iar după Revoluție – Inspector de Specialitate în cadrul Direcției de Cultură a Consiliului Județean. Participă la înființarea salonului dedicat tinerilor artiști – ”Atelier 35”. Revoluția din 1989 îl găsește pe străzile Iașului cu speranțele și iluziile generației. Imediat după, în 1990, devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Tot acest an marchează începutul celor mai importante expoziții internaționale, iar pe lângă recunoașterea talentului, aceste călătorii îl fac să își schimbe discursul pictural prin adaptare la cerințele pieții.

    Combină poezia cu grafica și pictura printr-un experiment de autenticitate absolută. În Mocanorfoze I, II (grafică) artistul mărturisește că bestiarul om – animal – om și metamorfozele succesive au rolul de a fi percepute ca niște presimțiri. Artistul exprimă prin grafică un necunoscut angoasant, apelând la animale fabuloase, distorisonând anatomia omului, căutând să întipărească unele trăiri paradoxale.

      În pictură, întreaga sa carieră şi experienţă cu abstractul a cuprins, aşa cum este firesc, mai multe serii de autor, intitulate sugestiv în funcţie de perioada la care facem referire: Urmele luminii I şi II, Tectonica, Sere, Solare, Bestiar, Relicvarii I, II şi III, Tainiţe I şi II, Atelier, fiecare dintre ele dezvoltându-se din precedenta. Recunoscut de critica de artă şi apreciat de public şi de colecţionari pentru uşurinţa cu care putea traduce o stare printr-un portret ori o atmosferă prin peisaj, Traian Mocanu trăia cu intensitate latura abstractă a picturii sale, uneori cu o tentă lirică ce îmblânzea descărcările şi „epifaniile” plastice.

 

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.