Pavel Sillingovski

140 ani de la naștere Pavel Șillingovski

 Muzeul Național de Artă al Moldovei aniversează 140 de ani de la nașterea pictorului Pavel Șillingovski. Marți, 18 Mai 2021, începând cu ora 16:00, va avea loc deschiderea pictură, grafică. Acaestă expoziție este unicată în lume, MNAM deține cea mai importantă colecție a artistului – peste 1000 de lucrări, de proveniență donație (1947).

     Pavel Șillingovski face parte din generația de artiști a cărui destin este profund marcat de evenimentele istorice. S-a născut la Chișinău, în Basarabia, la 16 februarie 1881. Începe să studieze la Școala de băieți Nr 2 din capitală, în 1900 este admis la Școala de Arte Plastice la Odesa, apoi în 1901 la Academia Imperială de Arte din Petersburg.

     Pentru lucrarea de diplomă, Șillingovski revine la origini. Chiar dacă legătura sa cu patria a fost întreruptă, viziunea sa rămâne trainic ancorată în viața satului basarabean. În inima artistului, Basarabia este ”spațiu al începuturilor” ce va rămâne pe parcursul vieții sale cea mai generoasă sursă de inspirație. Lucrarea de diplomă ”Basarabia. Ghicitul” o susține în 1911, primind calificarea de pictor.

     Adept al școlii artei europene, aplică aceste tradiții chiar și atunci când ele nu mai erau tolerate. Artist cu o serioasă cultură plastică - receptiv la imperativele epocii artei academice, nu rămâne strain de căutările artei moderne – stilul promovat de miriskusstnici se înscrie în preocupările sale Este admis la Facultatea de Grafică în 1914.

Între anii 1912 – 1916, Pavel Șillingovski vizitează în repetate rânduri Basarabia. Conduce atelierul de grafică de la Academia de Arte din Sankt Petersburg în perioada anilor 1921-1929 şi 1935-1937.

 In 1941 Șillingovski planifică să revină în Moldova, însă, din cauza vremurilor tulburi cauzate de cel de-al doilea război mondial, artistul este obligat să rămână la Leningrad, să înfrunte frigul și foametea blocadei. Moare în condiții austere, la 5 aprilie în 1942, lucrând la ultimul ciclu de gravuri – Orașul asediat, care rămâne neterminat..

Expoziția va fi deschisă pentru public din 18 mai până la 30 iunie 2021.

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.