Irina Press

Irina Press - Enigma Teatrului

Irina Press s-a născut la 3 iunie 1956 într-o familie de intelectuali din Sankt-Petersburg. Mama - celebra cântăreață de operă Victoria Regotun (soprană), solistă a MALEGOT (acum Teatrul Mihailovski); tatăl - Igor Press, inginer minier, doctor în științe tehnice, profesor. În 1974 a absolvit Școala medie de Artă „B.V. Iohanson” din cadrul Institutului „I.E. Repin” (acum Liceul de Artă Academică de Stat din Sankt-Petersburg V. Iohanson al Academiei Ruse de Arte). În 1979 a absolvit Facultatea de scenografie (clasa I. Segal) a Institutului de Teatru, Muzică și Cinematografie din Leningrad, numit după N.K. Cerkasov (acum Institutul de stat rus al Artelor Scenice din Rusia).

Împreună cu soțul ei, artistul poporului din Rusia, Viaceslav Okunev, și-a început activitatea creativă încă din anii studenției. A debutat în 1976 cu opera Gianni Schicchi de G.Puccini la Teatrul Academic de Operă și Balet din Leningrad.

Din 1981 până în 2013, cu scurte pauze, a lucrat ca scenograf și designer de costume la Teatrul Național de Operă și Balet din Chișinău, în același timp a pus în scenă spectacole în alte teatre, iar în decembrie 2011 a primit titlul de „Maestru al Artelor”.

A realizat aproximativ 100 de spectacole în Moldova, Rusia, Ucraina, Marea Britanie, Germania, Bulgaria etc.

Creativitatea multilaterală a Irinei Press uimește prin rafinamentul său, cunoașterea profundă a muzicii și istoriei artei, prin gustul excelent, cultivat pe cele mai bune exemple de tradiții scenografice din Sankt-Petersburg, prin intuiție profesională și inovație. Artista a decedat anul trecut.

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2022 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.