INAUGURAREA COLECȚIILOR PERMANENTE No results to display!

INAUGURAREA EXPOZIȚIILOR PERMANENTE

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va avea loc inaugurarea expozițiilor  permanente de Sculptură și Artă Decorativă Contemporană și Artă Universală (sec. XVI – XIX) în spațiile restaurate recent.

 

         Muzeul Național de Artă al Moldovei anunță că sediul central Dadiani, în urma finalizării intervențiilor de conservare, restaurare și consolidare, a fost integral reabilitat. În vederea asigurării integrității maxime a monumentului istoric au fost        aplicate tehnologii și materiale compatibile cu cele originale, astfel încât noua structură să se integreze firesc și să se creeze un ansamblu de structură veche fără a  pune în vreun pericol siguranța monumentului.

      Astăzi, sediul Dadiani al Muzeului Național de Artă al Moldovei devine unica instituție muzeală din țară dotată cu cele mai performante echipamente și tehnologii de funcționare, conform normelor muzeografiei moderne.

        Pentru ultimul sector recent restaurat, conform documentației proiectului de execuție a devizului de cheltuieli costul lucrărilor este de 46 milioane  lei. Lucrările au fost executate integral la costul de 36 milioane lei.

         Suprafața sectorului (Blocul din curtea sediului) recent restaurat este de 1400 metri pătrați. Acesta cuprinde patru nivele:  demisol, parter, etaj, mansardă. Spațiile de la demisol, parter și etaj sunt destinate expozițiilor permanente, iar la mansardă vor fi organizate expoziții temporare de artă contemporană.

        În spațiile de la demisol vor fi expuse colecțiile permanente de Sculptură și Artă  Decorativă Contemporană (ceramică, sticlă).

         La etaj va fi amplasată galeria de Artă Universală care cuprinde 102 opere, semnate de artiști din Italia, Franța, Austria, Germania, Olanda, Anglia, Rusia, Spania, lucrări ce datează din sec. XVI până la începutul sec. XX.

        În același timp, pe simezele de la parter și mansardă vor fi expuse o parte din cele 192 de lucrări prezentate în cadrul Bienalei Internaționale de Pictură Chișinău -2021, expoziție accesibilă publicului până pe data de 17 octombrie 2021.

Foto credit: Iurie Foca

No results to display!