Expoziția personală a artistei Valentina Bahcevan

Expoziția personală a artistei Valentina Bahcevan

Valentina Bahcevan, artist plastic, s-a născut la 28 septembrie, 1948, în s. Parcani, Tiraspol. Îşi face studiile la Şcoala de Pictură pentru copii Al. Sciusev apoi la Şcoala Republicană de Arte Plastice I. Repin din Chişinău (actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice Al. Plămădeală) (1964-1968). În anul 1973 absolvă Institutul de Poligrafie I. Fiodorov din Lvov, Ucraina.
Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din URSS şi din Republica Moldova din 1975.

Stabilită la Moscova la începutul anulor ’90, în prezent locuieşte și activează în Statele Unite ale Americii.
În perioada anilor 1978 – 1990 participă cu regularitate la expoziții de grup la Chișinău, Moscova, Paris, Vilnius, Tașkent, Lvov.
În anii '90, organizează la Moscova două expoziții personale și participă la licitația Sotsby.

Începând cu anul 1978, lucrările sale se păstrează în colecțiile muzeelor de la Chișinău, Moscova, Vilnius, Lvov, Stockholm.
Artista colaborează, din anul 1996, cu galeriile Kolb and Son (1999 - 2009) și ArtScoop (1999-2018) din New York, SUA.
În 2005, 2007, 2008, 2009 Valentina Bahcevan participă la expozițiile internaționale organizate de Javits Center din New York, SUA, iar anul acesta a participat la Bienala Internațională de Pictură, Chișinău 2023.

În lucrările sale din ultimii ani nu există nicio narațiune, niciun complot. Pictorița numește lumea abstractă din jurul său "urbanism romantic". Acesta este un flux neliniștit de voință și sentiment uman, care amintește de un roi de albine, unde nu există loc pentru un individ, o persoană care gândește și se simte "ca toți ceilalți". Pecetea timpului modern trebuie infuzată într-un torent viu, care curge prin venele spațiului limitat și ale timpului.

Expoziția va fi deschisă pentru public până pe data de 8 octombrie, curent.

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2022 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.