EXPOZIȚIE DE GRUP - SCULPTURA

EXPOZIȚIE DE GRUP - SCULPTURĂ

În prezent, nu am putea să ne imaginăm, că noțiunea de SCULPTURĂ, așa cum o înțelegem noi astăzi, nu a existat în toate timpurile. Spre exemplu, în perioada Renașterii, Angelo POLIZIANE, în a sa enciclopedie a artelor Panepistemon, editată la finele secolului al XV-lea, utiliza cinci noțiuni diferite pentru cei care făceau sculptură folosind materiale diferite: statuario (cei ce lucrau piatra), caelatores (cei ce lucrau metalele), sculptores (cei ce lucrau lemnul), fictores (modelatori de argilă), encausti (modelatori de ceară). Abia în secolul următor denumirea de sculptores a început să-i cuprindă, pe lângă cei ce sculptau în lemn, și pe cei ce prelucrau piatra, metalul, argila sau ceara. Așa s-a creat o noțiune mai generală cuprinzând toate cele cinci categorii.                                     

O expoziție de grup, cu o denumire provocatoare - 4 spre Maturare -, unde cuvântul maturare, termen care este folosit deseori în vinificație, dar care poate fi extrapolat și folosit și pentru cei patru sculptori care expun: Ion ZDERCIUC, Ion BOLOCAN, Mihai DAMIAN și Ioan GRECU. Despărțiți ca timp artistic de o generație, de la Ion ZDERCIUC la Ioan GRECU, cei prezenți pe simeze sunt artiștii care practică SCULPTURA în adevăratul sens al cuvântului, de la cioplitul în lemn și piatră, până la prelucrarea metalelor. Patru sculptori maturi și polivalenți, diferiți ca viziune plastică și estetică a formelor. Patru feluri de a face sculptură.

      Expoziția 4 spre Maturare - Ion ZDERCIUC, Ion BOLOCAN, Mihai DAMIAN și Ioan GRECU, pune în dialog patru caractere diferite, cu ADN-uri sofisticate, într-o expoziție comună, intercalându-le creațiile cu noi valențe artistice de a fi  întru SCULPTURĂ.

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.