Edo si Meiji

Stampe japoneze din perioadele Edo și Meiji

Marți, 25 februarie, 2020, ora 16.00, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, cu suportul Fundației Japoneze, va lansa albumul de artă „Stampe japoneze din perioadele Edo și Meiji”. Din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei
    Studiul și catalogarea stampelor japoneze color aflate în colecțiile Muzeului Național de Ară al Moldovei reprezintă o completare interesantă pe harta colecțiilor internaționale de artă japoneză din sec. XX. Este vorba de peste 200 de stampe realizate cu matrițe de lemn și semnate de mari maeștri ukiyo-e din perioada Edo și trecerea la noua perioadă Meiji.
    În prezentul album s-a decis să se includă doar o selecție a celor mai semnificative creații pornind de la stampele din anii 30 ai sec. XIX până la apusul xilografiei în a doua jumătate a  sec. XIX, autori: Katsukawa Shunsen, Utagawa Kunimaru, Utagawa Hiroshige și Kuniyoshi, Utagawa Kunisada I și Kunisada II, Utagawa Yoshitora ș.a.
    Împărițite în secțiuni tematice, xilogravurile urmăresc cele mai populare subiecte ale marii piețe de imagini privind “Lumea în mișcare » (ukiyo-e) din epoca Edo (1603-1868): locuri celebre și portrete la fel de faimoase ale unor femei frumoase, ale actorilor de teatru kabuki, teme istorice, tradiții și legende, legate de eroi și bătălii din trecut, cunoscute din literatură și transpuse ulterior în reprezentări picturale pe paravane, suluri verticale și orizontale, și, în final, în stampe color. 
    Xilogravurile din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei vorbesc despre acest moment istoric al Japoniei prin talentul marilor artiști care au însoțit arta “ukiyo-e” în noua eră. Marcând, de asemenea, apusul speciei și renașterea ei în forme noi.
 

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.