ARTA SCENOGRAFICĂ - 100 ANI DE TEATRU

ARTA SCENOGRAFICĂ - UN CENTENAR DE TEATRU

Muzeul Național de Artă al Moldovei deține o importantă colecție de artă scenografică, care include opere ale celor mai reprezentativi artiști scenografi ai domeniului artei teatrale din Moldova. Aceasta reprezintă întreaga dinamică a dezvoltării artei scenografice și a costumului teatral din Moldova. Valoarea estetică a fondului de artă scenografică oscilează de la elaborările artistice care se reduceau la simple decoruri până la intervenții cu noi elemente de artă scenografică conceptuală, organizând spațiul scenic cu mijloace moderne de exprimare: obiect, lumină, foto/video, multimedia, etc

Alături de regizor, scenograful dezvoltă spațiul teatral. Acesta trebuie sa fie o personalitate complexă, care știe să tatoneze îndelung și să investigheze profund traseul materiei teatrale, pentru a cunoaște toate substraturile și dedesubturile actului de creație. Pentru realizarea propriilor opțiuni artistice, scenograful trebuie să comunice constant cu întreaga echipă: de la regizor, compozitor, actori, maeștri de lumini, la butafori și ingineri.

Amprentele culturale pe care ar vrea fie lăsate de această colecție reprezintă un act de recuperare a istoriei a unor spectacole care au fascinat publicul prin universul vizual creat.
            Expoziția va fi deschisă până la 19 septembrie 2021.

 

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.