Art Safari

Expoziție de grup. Maeştrii artei româneşti „Art Safari”

În premieră, la Chișinău se va desfășura expoziția de artă plastică românească „Art Safari – Maeștrii artei românești”. Evenimentul, dedicat Zilei Naționale a României, este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Muzeul Național de Artă al Moldovei și Fundația „Constantin Mimi” în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Ambasada României la Chișinău.

Urmărind o cronologie a marilor direcții artistice de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, selecția expoziției „Maeștrii artei românești” ilustrează diversitatea de viziune, tematică și stilistică specifică acestei perioade efervescente, când artiștii români – pictori, sculptori, graficieni – au asigurat sincronizarea artei românești cu principalele curente cultural-artistice europene. Afirmația lui Eugen Lovinescu – „Elementul esențial al talentului e originalitatea și originalitatea înseamnă diferențiere” – surprinde esența artei și a valorii estetice.

Expoziția își propune o punctare precisă a principalilor actori din domeniul artistic și formatori de școli de gândire din istoria modernă a României.

Printre pictorii români celebri prezenți în expoziție se numără:  Theodor Aman (1831-1891) – întemeietorul primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București cu lucrările: „Seară de bal mascat”, „Interior oriental” și „Buffles de la Roumanie”; Nicolae Grigorescu (1838-1907) - considerat fondatorul picturii românești moderne și un simbol național, este prezent, în cadrul expoziției, cu lucrările „Care cu boi venind de la câmp” și “Natură statică cu mere roșii”; Theodor Pallady (1871 - 1956) cu “Natură statică cu ulcior și ciuperci” și Samuel Mützner (1884-1959) - cu picturile „Scurteica roșie” și „Femeie cu văl”.

De asemenea, vor fi expuse și opere de artă semnate de Arthur Segal, Francisc Șirato, Camil Ressu, Hans Mattis Teutsch, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Gina Hagiu, Ion Alin Gheorghiu ș.a. Unele lucrări vor fi expuse pentru prima dată pe simezele din Republica Moldova.

„Maeștrii artei românești” se constituie într-o hartă sintetică a pozițiilor teoretice și estetice exprimate în spațiul românesc din zorii modernismului estetic și până în prezent. Doar astfel putem asimila și înțelege tendințele contemporane, cu o introspecție asupra trecutului artistic național și cu o analiză a fenomenului cauză-efect artistic și a intruziunii componentelor politice și sociale în produsul cultural-artistic finit.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 2 decembrie, ora 17.00, cu acces în baza invitațiilor.

Expoziția va fi deschisă pentru publicul larg în perioada 3 decembrie 2022 – 22 ianuarie 2023.

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2022 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.