Victor cuzmenco

Victor Cuzmenco

       Autorul lucrărilor, Victor Cuzmenco, s-a născut în 1948 în regiunea Odesa, Ucraina. În 1974 a absolvit Institutul de Arte Plastice „V. I. Surikov” din Moscova. Participă la peste două sute cincizeci de expoziții naționale și internaționale. Lucrările artistului se regăsesc în colecții publice: Muzeul Național de Artă al Moldovei, muzeele din țările CSI, fondurile Ministerului Culturii din Rusia, fondul Centrului de Artă Georghe Apostu din Bacău (România); dar și în colecții private din Europa, SUA, Singapore, Turcia, Israel, Rusia și Ucraina.

       Prezenta expoziție reprezintă o explorare continuă a posibilităților și a limitelor conceptului de Pictură Ontologică, creat de Victor Cuzmenco acum 30 de ani. Artistul vizualizează astfel de categorii filosofice largi precum spațiul, timpul, structura, mișcarea, stările spirituale și interacțiunile dintre acestea în lumea noastră dinamică.

       Spre deosebire de picturile ontologice timpurii, lucrările prezentate în etapa 3.0 sunt o încercare de a introduce dinamism și continuitate în înfățișările create nu numai prin structura materialelor naturale, ci și prin elementele active ale picturii în ulei. În același timp, vopselele pastoase strălucitoare demonstrează, în primul rând, proprietățile materialului: vâscozitate, plasticitate, textură. Pictorul extinde, de asemenea, executarea tabloului nu numai pe planul pânzei, ci și sub rama-cubeptică (cubeptych) sub formă de cuburi de diferite dimensiuni. Obiectele volumetrice creează un sentiment de continuitate și izolare spațială a înfățișărilor create.

Iana Albu, curatorul expoziției 

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.