Sergiu Glaben Pictura

expoziția personală Sergiu Galben - pictură

Marți, 20 octombrie, 2020, ora 15.00, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, va inaugura expoziția personală Sergiu Galben - pictură
Actuala expoziție prezintă lucrări de pictură din colecția artistului, dar și din cea a Muzeului Național de Artă al Moldovei.


         Pictorul Sergiu Galben a parcurs o cale lungă în artă, el a obținut notorietate datorită participărilor la numeroase expoziții, personale și de grup, republicane și internaționale. În creația sa își găsesc o reflectare inedită calități esențiale ale școlii naționale de pictură din a doua jumătate a secolului trecut, ce scot în evidență componenta poetică și coloritul bogat. 
         Trezesc admirație lucrările sale, diferite ca gen și stil. Procedeele de artă decorativă sunt folosite discret, autorul renunță la stilizări, el pune accentul pe un colorit viu, de o naturalețe blândă, care ne atinge coardele sensibile. Ne uimesc în mod deosebit lucrările executate spontan, a la prima.
         Artistul pictează cu mare simpatie portrete ale oamenilor de la țară subliniind, prin expresia feței personajelor, candoarea lor, puritatea sufletească, naturalețea, firescul emoțiilor. În unele pânze, Sergiu Galben reflectă cu un umor blând, îngăduitor, momentele de răgaz ale sătenilor, el exagerează gesturile, mimica personajelor, accentuând contrastele coloristice.
         Fiind mereu în căutare de noi procedee, mijloace de expresie, cizelându-și talentul, decenii la rând, Sergiu Galben și-a păstrat, totodată, candoarea, sinceritatea, generozitatea, atât în artă, cât și în viață.  Percepția senină a existenței și-a menținut-o și datorită comunicării permanente cu copiii – elevi ai Școlii de Arte „A. Șciusev”. 
         Sergiu Galben reafirmă, prin opera sa, valoarea încărcăturii emoționale a artei și perenitatea tradițiilor din cultura plastică pe care le-a asimilat în profunzime și le-a interpretat într-un mod individual, inconfundabil.


Dr. Ludmila Toma

În cadrul evenimentului de inaugurare a expoziției va avea loc lansarea albumului de artă
Sergiu Galben, autor Ludmila Toma, doctor în studiul artelor
Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 20 octombrie-15 noiembrie, 2020
 

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.