Sergiu Cuciuc

Sergiu Cuciuc

Sergiu Cuciuc, pictor, personalitate publică s-a născut la 14 noiembrie 1940 în satul Doibani, din Dubăsari, absolvind Şcoala Republicană de Pictură I. Repin din Chişinău (1956–1961) şi Institutul de Arhitectură, Pictură şi Sculptură I. Repin din Sankt-Petersburg, Facultatea de Istorie şi Teorie a Artelor (1962–1969). 
Între anii 1961–1973 activează în calitate de muzeograf, devenind mai apoi director al Muzeului Republican de Arte Plastice (1979–1983) şi preşedinte al Comitetului de Conducere al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova (1987–1992), fiind, între anii 1995-1999 şi 2001-2002 şef al Direcţiei Principale Patrimoniu Cultural, Arte Plastice a Ministerului Culturii al Republicii Moldova, devenind viceministru al aceluiaşi minister. 
În creaţie, Sergiu Cuciuc, a fost permanent preocupat de peisaje, portrete, motive de gen şi natură statică, prioritatea aparţinând aspectelor din viaţa rurală, recurgând, în plan compoziţional, la procedeele artei monumentale.
Receptiv la ambianţa artistică naţională şi cea europeană, pe parcursul avansării treptelor în creaţie, pictorul Sergiu Cuciuc a excelat, în egală măsură, atât în arta figurativă, cu tangenţe în lumea metaforei şi a simbolului, cât şi în arta nonfigurativă, apropiată formelor abstracte, rămânând totuşi în aria simplitătii şi complexităţii imaginii. 
Maestrul Sergiu Cuciuc a fost, de-a lungul timpului, exponentul mai multor expoziţii personale relevante în ţară şi străinătate: România, Rusia, Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, Franţa, Danemarca, Germania, Mongolia, Japonia, Ucraina, Belarus, Lituania şi Kazahstan, iar operele sale au rămas incluse în majoritatea colecţiilor publice din aceste ţări.
Pentru activitatea sa de creaţie pictorul a fost menţionat cu diverse distincţii: Premiul comsomolului leninist din Moldova (1975); Maestru Emerit în Artă din RSSM (1985); Premiul Saloanele Moldovei (1993); Cavaler al Ordinului Gloria muncii (1996); Premiul Naţional în Domeniul Artei (2000); Cavaler al Ordinului Republicii (2001), iar în 2009 a fost menţionat cu Premiul Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Romania la expoziţia-concurs Saloanele Moldovei, ediţia a XIX-a.
 

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.