restaurarea patrimoniului

RESTAURAREA VALORILOR PATRIMONIULUI CULTURAL


Muzeul Național de Artă al Moldovei invită publicul la deschiderea expoziției temporare RESTAURAREA VALORILOR PATRIMONIULUI CULTURAL.

 

În expoziție sunt prezentate icoane, lucrări de artă plastică din perioada sovietică, lucrări de pictură laică, grafică, sculptură și artă decorativă aplicată, iar unele dintre ele, primite în fonduri în diferite perioade, au trecut prin procese complexe de restaurare.

În Patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei sunt prezentate, în toată varietatea individualităților artistice, zeci de mii de lucrări de diferite epoci și perioade de timp, cele mai vechi fiind datate din secolul al XVI-lea. Timpul este inexorabil, iar procesele de degradare a obiectelor materiale sunt inevitabile, materialele exponatelor suferind anumite modificări și, uneori, sunt parțial sau complet distruse. Și atunci se apelează la „medicii” în halate albe – restauratorii. Gama de lucrări efectuate de noi este largă, dar atenția principală este acordată așa-numitei restaurări capitale a lucrărilor care trebuie să rezolve diverse sarcini complexe de restaurare a unor anumite exponate.

Astăzi, piesa de rezistență a restaurării colecției muzeale o constituie specialiștii dedicați de cea mai înaltă categorie, cu experiență de câteva decenii: Elena Grigorașenco, Svetlana Chiriac, Natalia Golenco, Gheorghe Nicolaescu, Anatol Puha, Anatol Cristea.
Sunt și câțiva tineri restauratori talentați, printre care și Arina Gorobeț. - Elena Grigorașenco, șef Secție Restaurare

 

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2022 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.