relatii-publice

Relații publice

Vizite interactive interdisciplinare

De la artă la istorie, la religie şi mentalitate, vizitele la muzeu adâncesc şi completează cunoştinţele despre noi şi lume. Faţă în faţă cu obiectul, într-un spaţiu mai puţin convenţional şi rigid, o atmosferă distinsă, tratarea subiectelor într-o manieră mai liberă – toate acestea îl ajută pe vizitator să vadă, să selecteze, să-şi dezvolte imaginaţia şi spiritul creativ. Alături de şcoală şi alte instituţii de cultură, muzeul este cel mai indicat loc pentru educarea şi instruirea publicului.

În acest context oferta noastră educaţională cuprinde:

Vizite autonome

Acestea permit profesorilor care însoţesc elevii să descopere liber expoziţiile cu clasa sa.

Vizite de descoperire

Adaptate în conformitate cu nivelul clasei, acestea permit descoperirea principalelor repere ale expoziţiei în compania mediatorului cultural al muzeului.

Vizite-atelier tematice

În cadrul vizitelor copiii sunt provocaţi să gândească critic, să facă comparaţie, să găsească similitudinile, să identifice, să clasifice, să descrie, să generalizeze, astfel obiectul muzeal devenind un mijloc de instruire. La finele vizitei copiii vor avea posibilitatea să-şi consolideze cunoştinţele prin intermediul jocului, concursurilor, atelierelor de creaţie de scurtă durată.

În acest context, proiectul muzeului include următoarele teme:

Genuri artistice

Arta este şi ea o ştiinţă cu propriile concepţii, idei şi reguli. În cadrul acestei vizite, copiii vor învăţa să deosebească diverse genuri artistice în baza exemplelor din colecţia muzeului, făcând cunoştinţă cu noţiunile fundamentale ale limbajului plastic şi elementele de bază ale istoriei şi teoriei artei. În încheierea vizitei copiii vor putea să realizeze sinestătător un tablou în genul preferat, aplicând în practică punctele de referinţă teoretice ale artei.

Mituri şi legende

Cine dintre noi n-a fost vrăjit în copilărie de lumea miraculoasă a miturilor şi legendelor? Acum copiii au posibilitatea nu numai să citească despre zei, nimfe, eroi, fauni, ci şi să admire minunate opere din colecţia muzeului autorii cărora au fost inspiraţi de universul mitologic. Miturile prind viaţă şi se desfăşoară chiar în faţa ochilor copiilor!

Viaţa la curtea regală

Orice fetiţă visează la o rochie de gală în care să plece la bal, iar băieţii ar vrea să fie cavaleri neînfricaţi, gata oricând să ia apărarea doamnei inimii sale. Epoca eleganţei şi a rafinamentului, a fineţii şi a cavalerismului poate fi vizualizată în tablourile reprezentând personaje ale timpurilor demult apuse.

Mode şi veşminte

Moda şi stilul sunt nişte dimensiuni mereu schimbătoare. Pe parcursul secolelor vestimentaţia umană reflecta mersul istoriei. Crinolinele sofisticate erau înlocuite de rochii clasice, pantalonii bufanţi de un costum elegant, iar perucile înalte au fost cedate în favoarea părului natural aşezat într-o coafură lejeră. Să urmărim împreună itinerarul vertiginos al modei!

Gesturi care vorbesc

Gestul poate spune o mie de cuvinte, iar o privire fugară poate trăda... ce oare? Jocul privirilor poate dezvălui diferite emoţii umane: dragoste, ură, frică, bucurie... Ce-ar fi să încercăm să pătrundem în starea emoţională a caracterelor din operele expuse în sălile muzeului? Vom descoperi astfel o bogată lume interioară redată doar printr-o privire, mimică sau gest.

Mari sărbători creştine

Aparţinem unei naţiuni cu bogate tradiţii religioase şi pentru a demonstra tinerei generaţii forţa spirituală a neamului, vă invităm să faceţi o excursie prin sălile cu Artă Religioasă a muzeului, oprindu-ne în faţa celor mai reprezentative lucrări de acest gen. În atmosfera calmă a sălii, moderatorul va povesti copiilor despre marile sărbători creştine, despre viaţa sfinţilor şi a unor personaje biblice.

Povestea naturii

Natura nu vorbeşte, dar ea se lasă descoperită prin multiple observaţii ale unui ochi ager şi atent la cele mai subtile detalii ale unei păduri fremătând, ale unui râu năvalnic sau ale unui câmp înflorit. Peisajele dezvăluie farmecul naturii, oraşul are propriul şarm care se lasă sesizat în tablourile cu vederi citadine sau în peisaje arhitecturale.

Europa în cinci tablouri

O călătorie în Europa nu necesită mult timp şi bani. Nu sunteţi de acord cu această afirmaţie? O astfel de călătorie e posibilă fără a ieşi din incinta muzeului. Vă propunem o excursie imaginară în cinci tablouri – cinci ţări ale Europei. Savuraţi din plăcerea vizitării unei ţări străine!

Atelier de creaţie

Atelierul de creaţie este un loc neconvenţional în care micii amatori de artă îşi vor crea propriul univers. Arta figurează în acest cadru ca un mijloc de exprimare, de descătuşare a emoţiilor, de eliberare a imaginaţiei.

Atelierul este organizat cu prilejul Zilei Internaţionale a Muzeelor, sărbătorilor de iarnă şi sărbătorilor de Paşti. În cadrul lui, copiii însoţiţi de coordonatorul de proiect îşi vor manifesta pe deplin creativitatea, realizând „opere de artă”, folosind tehnica modelării, aplicării, desenului, colajului ş. a. Acestea vor fi expuse ulterior la expoziţiile de artă ale copiilor în incinta muzeului.

Vizite interactive

Bună ziua, Domnule Artist!

În cadrul expoziţiilor personale desfăşurate la muzeu copiii vor avea posibilitatea să facă cunoştinţă cu autorul operelor expuse. În timpul discuţiei cu artistul ei se vor familiariza cu materialele şi tehnicile utilizate la crearea operelor, iar pictorul, la rândul său, le va descoperi unele dintre tainele artelor. Vă invităm, deci, să abordaţi diverse aspecte ale artei în cadrul interactivului „Bună ziua, Domnule Artist!”

Interferenţa artelor

În anul de învăţământ 2008-2009 Muzeul Naţional de Artă a lansat un proiect în colaborare cu şcoala muzicală „E. Doga” cu genericul „Interferenţa artelor”, o intercalare a muzicii şi artelor plastice, cu participarea elevilor ciclului primar şi gimnazial. Având în vedere succesul de care s-a bucurat proiectul, moderatorii muzeului şi-au propus să continue această experienţă şi în anul 2009-2010. Vom aduce muzele sub acelaşi acoperiş pentru ca copiii să aibă posibilitatea unică de a descoperi şi admira culorile muzicii şi muzica culorilor. Pentru a participa la interactive este nevoie de programare cel puţin cu o lună înainte.

Evenimente speciale

Muzeografii tind să diversifice activitatea muzeistică, organizând evenimente speciale destinate publicului de toate categoriile şi vârstele. Cele mai reprezentative manifestări sunt Ziua Internaţională a Muzeelor, Noaptea Muzeelor şi Carnavalul Copiilor.

Începând cu 1977 Comitetul Internaţional al Muzeelor sărbătoreşte anual la 18 mai Ziua Muzeelor. În această zi se face bilanţul unui an muzeistic. De 18 mai se desfăşoară un şir de activităţi: vernisaje, expoziţii inedite, spectacole de teatru, concerte de muzică clasică ş. a. Cei mai fideli şi mai activi vizitatori primesc Legitimaţia Prietenului Muzeului.

Noaptea Muzeelor este organizată începând cu anul 2005 la iniţiativa Ministerului Culturii al Franţei, la care au aderat în acest răstimp mai mult de 47 ţări din Europa. În această noapte muzeul funcţionează în regim de gratuitate până la ora 24.00.

Carnavalul copiilor

Sărbătorile preferate ale copiilor sunt cele de iarnă. Iarna este anotimpul vacanţelor, cadourilor şi petrecerilor vesele. MNAM organizează în această perioadă Carnavalul Copiilor, o manifestare plină de umor, cântece şi dansuri. Copiii vor împodobi singuri Pomul de Crăciun al muzeului cu jucării, ghirlande şi felicitări confecţionate în cadrul atelierelor de creaţie, implicându-se activ în pregătirea pentru Carnaval.

A devenit o tradiţie frumoasă organizarea expoziţiilor desenelor copiilor cu genericul „Iarna şi sărbătorile ei în creaţia micilor artişti”. Adevărate opere de artă apar pe simezele muzeului, iar autorii cu bucurie se regăsesc în expoziţie. Vă invităm să participaţi alături de noi la cele mai frumoase evenimente ale anului!

Avantajele vizitelor active

Completează prin programe active învăţământul tradiţional
Stimulează învăţarea activă într-un mediu nou
Dezvoltă spiritul critic şi interogativ prin raportare la imagine
Sporesc capacitatea de comunicare şi raţionalizare
Contribuie la crearea propriului sistem de atitudini în faţa operei de artă
Le oferă copiilor şi tinerilor coordonate de interpretare a operelor de artă

Invităm învăţătorii şi profesorii să facă o vizită la muzeu care să preceadă vizita activă cu copiii. Alegem împreună temele şi suntem deschişi la sugestii. Programarea vizitelor se face cu cel puţin o săptămână înainte. Informaţii suplimentare se pot obţine la secţia Relaţii cu Publicul la tel. 241312

Program de vizitare

Marţi-Duminica
10.00 – 18.00 (aprilie-octombrie)
10.00 – 16.30 (noiembrie - martie)

Intrare gratuită pentru preşcolari, persoane cu dizabilități
Ghidaje generale în limbile română și rusă – 30 lei/grup (elevi, studenți), 50 lei (adulți). Ghidaje în limba engleză - 80 lei/grup (elevi, studenți), 100 lei (adulți)
Pentru oricare din aceste activităţi grupurile vor fi formate din maximum 20 de persoane

No results to display!