MUZEUL NAŢIONAL de ARTĂ al MOLDOVEI
Photo Photo Photo
Photo Thumb
Photo Thumb
Photo Thumb

Arta Rusă

Colecţia de Artă rusă a Muzeului Naţional de Artă al Moldovei include   924 de opere de pictură, miniatură şi icoane, parvenite prin achiziţii de opere de la colecţionari din Moscova şi Sankt-Petersburg , dar şi în rezultatul transferurilor din muzeele centrale din Rusia şi donaţii de la colecţionari particulari. Astfel, la Chişinău au fost aduse opere de certă  valoare din pictura rusă: la sfîrşitul anilor 40 au fost donate  muzeului cîteva picturi excelente : Tânără la scăldat , semnată de Zinaida Serebreakova, studiul Cap de băiat de Aleksandr Ivanov şi Portretul Iuliei Proşinskaia, semnat de Boris Kustodiev. În anul 1975 au fost achiziţionate cunoscutele tablouri Fetiţă cu struguri al lui Orest Kiprenski, La cârciumă al lui Vladimir Makovski şi o serie de foi grafice realizate de Valentin Serov, Filip Maleavin ş.a. Printre  alte nume de referinţă mai pot fi numite cele ale lui Karl Briulov, Ilia Repin, Pavel Fedotov, Ivan Şişkin, Ivan Aivazovski.  Actualmente, în colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei sînt prezente toate genurile  artei plastice ruse  ( cu excepţia sculpturii în lemn medievale). Din punct de vedere cronologic, sînt oglindite practic toate etapele de dezvoltare a artei acestei ţări – de la icoanele medievale pînă la pictura şi grafica din perioada sovietică.

Prin rafinament şi eleganţă se remarcă operele de miniatură rusă, realizate de artişti cunoscuţi, precum Vladimir Borovikovski (Portret de bărbat cu turban), Lev Kriukov (Portret de bărbat), Aleksandr Koşelev (Portretul doamnei E. Tatarinova) în guaşă, acuarelă pe fildeş, metal, porţelan.

În anul 1976, dintr-o colecţie particulară, au fost achiziţionate primele icoane ruse, punîndu-se bazele constituirii compartimentului de icoană rusă al MNAM. În anii 1979, 1980, 1982, familia de colecţionari Veliciko  a donat muzeului mai multe icoane ruseşti. Alte icoane au fost achiziţionate de Comisia de achiziţii a Ministerului Culturii din colecţii particulare, iar în anii 1990 o serie de opere de artă religioasă rusă au completat colecţia muzeului, fiind transferate de la Vama Leuşeni. Astăzi acest compartiment include 194 opere din sec. XV-XVI. Majoritatea sînt realizate în ulei, tempera pe lemn ori pînză cu grund presat; unele sînt aurite sau argintate. Un număr mic de icoane beneficiază de cîte o ferecătură, care iniţial avea menirea să-i atribuie icoanei valoare de bijuterie, pe lîngă caracterul său religios.

Deşi modestă ca volum, colecţia de icoane ruseşti a MNAM convinge totuşi vizitatorii  că pictura rusă veche este parte integrantă a artei universale.

 

Icoane Ruse

AdmirorGallery

Miniatura

AdmirorGallery

Pictura rusa

AdmirorGallery

 
Vernisaj
Vernisaj
Copyright © 2018. Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.
S5 Logo
ccc