MUZEUL NAŢIONAL de ARTĂ al MOLDOVEI
Photo Photo Photo
Photo Thumb
Photo Thumb
Photo Thumb

HomeTemporary Exhibitions /  Ada Zevin-100 ani de la naștere
Română (România)English (United Kingdom)
Ada Zevin-100 ani de la naștere
There are no translations available.

Marți, 4 septembrie, 2018, ora 16.00

în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei,

va avea loc vernisajul expoziției comemorative Ada Zevin-100 ani de la naștereExpoziţia dată prezintă circa  80 de lucrări de pictură şi grafică, din colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

La procesul de formare a erudiției și a nivelului profesional al Adei Zevin a contribuit educația sa de calitate: absolventă a Liceului "Jeanne d'Arc" din Chișinău, studii la Academia de Belle Arte din București (1938-1940), pe care le-a continuat la Școala de Belle-Arte din Chișinău (1940-1941, 1945-1947) și la Institutul Academic de Stat de Arte Plastice din Moscova „V. I. Surikov” (1947-1949), apoi se transferă la Facultatea de Istorie și Teorie a Artelor din cadrul Institutului de Arte Plastice „Ilia Repin” din Leningrad și în 1953 își susține teza de licență, având ca temă „Arta în România sec. XIX – începutul sec. XX”.

Ca și creator, Ada Zevin a trecut prin mai multe etape. În tinerețe şi-a manifestat interesul față de postimpresionism, între anii 1940-1950 - înțelegerea sistemului de pictură spațială tonală, iar la începutul anilor '60 - întoarcerea la exprimarea culorii într-un nou nivel de gândire, cu complexitatea problemelor de coloristică și textură.

În portretele Adei Zevin este important rolul desenului, care distinge caracteristicile fizionomice ale omului, în timp ce culoarea este legată de starea de spirit. În unele cazuri, este accentuat caracterul individual, în altele - tipologia personalității. Adesea, aceste sarcini sunt combinate într-o singură lucrare.

O valoare independentă o au desenele - zona cea mai intimă a creației Adei Zevin. Liniile condensate ale schițelor timpurii creează vibrații tonale, animând formele. Ulterior, cu linii precise se conturează limitele volumelor și întotdeauna, cu entuziasm, este contemplată esența naturii umane, reflectată în formă.

La aniversarea a 80 de ani, Ada Zevin este decorată cu Ordinul Republicii pentru măiestrie înaltă, contribuție deosebită la dezvoltarea culturii artistice în Rep. Moldova și pentru participarea activă la formarea tinerilor artiști.

 
Vernisaj
Vernisaj
Copyright © 2018. National Art Museum.
S5 Logo
ccc