MUZEUL NAŢIONAL de ARTĂ al MOLDOVEI
Photo Photo Photo
Photo Thumb
Photo Thumb
Photo Thumb

Nelly Sajin-80 ani de la naştere

Miercuri, 07 februarie 2018, ora 15.00,

în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei,

va avea loc vernisajul expoziţiei comemorative,

Nelly Sajin-80 ani de la naştere


Expoziţia încadrează circa 60 de lucrări de artă decorativă, din colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, realizate în tehnici şi stiluri diferite, caracterizate nu doar prin originalitatea şi complexitatea executării, dar şi prin viziunea inovatoare a artistei.

Nelly Sajin s-a nascut la 23 ianuarie 1938 în oraşul Satca, regiunea Celeabinsk, Rusia. În anul 1966 a absolvit Şcoala Superioară de Artă Industrială V. Muhina din Sankt-Petersburg. În acelaşi an, s-a stabilit în Rep. Moldova, dedicându-se  artei ceramicii. Pe parcursul activităţii sale, Nelly Sajin participă la numeroase expoziţii şi simpozioane naţionale şi internaţionale.

În cadrul Expoziţiei realizărilor economice a URSS, Moscova, 1970, pentru lucrarea Conversaţie, 1968, Nelly Sajin a fost distinsă cu medalia de bronz.

Activitatea artistică a ceramistei Nelly Sajin, se desfăşoară, în mare parte, în  anii 70-80 ai secolului XX, perioadă în care ceramica decorativă a depăşit cadrul îngust al destinaţiei sale utilitare şi capătă o anume independenţă plastică şi semantică. Nelly Sajina, alături de artistele consacrate Luiza Ianţen şi Svetlana Pasecinaia, face parte din acea generaţie de artişti, consideraţi drept iniţiatori ai tendinţelor pictural-sculpturale în ceramica contemporană din Republica Moldova. Autoarea practică ceramica ca pe un compartiment aparte al artelor plastice, în scopul exprimării unor sentimente şi idei profunde.

Lucrările autoarei se regăsesc în colecţii publice: Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Galeria de Arte din Bender dar şi în numeroase colecţii private din Republica Moldova şi străînătate.


Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 07 februarie-27 februarie, 2018


 
Vernisaj
Vernisaj
Copyright © 2018. Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.
S5 Logo
ccc