MUZEUL NAŢIONAL de ARTĂ al MOLDOVEI
Photo Photo Photo
Photo Thumb
Photo Thumb
Photo Thumb

Costumului Național Leton

Marți, 12 septembrie 2017, ora 13.00

În incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei,

va avea loc Expoziția costumului național leton

 


 

Ambasada Letoniei în Republica Moldova, în colaborare cu Centrul Costumului Național Sena klēts și Muzeul Național de Artă al Moldovei, au organizat o expoziţie în care sunt prezentate 10 costume,  din cele cinci regiuni ale Letoniei - Vidzeme, Latgale, Augšzeme sau Selia, Zemgale și Kurzeme,  ilustrând  diversele tradiții de a purta costumul popular, metode de confecţionare  și îmbinare a pieselor specifice fiecărui costum.
Cunoscând moștenirea culturală, studiind și imitând costumul popular leton , Senā klēt, a creat o colecție de  peste 70 de costume populare, din diferite regiuni ale Letoniei.

Costumul național este una dintre cele mai remarcabile moșteniri culturale din Letonia. Acesta reprezintă nu doar simple piese vestimentare, de o frumuseţe şi  măiestrie deosebite, dar şi un sentiment de apartenenţă la poporul leton. Costumul popular a fost purtat de țăranii și meșteșugarii letoni până la mijlocul secolului al XIX-lea, când a fost înlocuit, treptat , cu cel orăşenesc.  El este perceput ca o lucrare artistică de înaltă calitate, cu o structură complexă.

Expoziția va fi deschisă pentru public în perioada 12septembrie-12octombrie.

 
Vernisaj
Vernisaj
Copyright © 2018. Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.
S5 Logo
ccc