MUZEUL NAŢIONAL de ARTĂ al MOLDOVEI
Photo Photo Photo
Photo Thumb
Photo Thumb
Photo Thumb

Ştefan Luchian între tradiţie şi modernitate

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Muzeul Naţional de Artă al României şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”

vă invită joi, 14 septembrie 2017, ora 16.00 la vernisajul expoziţiei

Ştefan Luchian între tradiţie şi modernitate,

la sediul muzeului din str. 31 August 1989 nr. 115, Chişinău.


Expoziţia este organizată în baza Acordului de colaborare între Muzeului Naţional de Artă al României și Muzeul Național de Artă al Moldovei, rezultat al unei mai vechi dorințe de colaborare între cele două instituții. Selecția cuprinde opere dintre cele mai reprezentative pentru toate etapele de creație și marchează astfel trecerea a o sută de ani de ani de la dispariția artistului.


Format inițial în ambianța academistă a Școlii de la București dar fascinat de timpuriu de maniera nouă de a picta a lui Grigorescu, Luchian își continuă pregătirea la München şi apoi la Paris, unde frecventează nu doar atelierele academiste ci și expozițiile artiștilor contemporani și se familiarizează cu ideile care circulau în mediile artistice. Puternicul filon realist al lucrărilor cu tematică socială (La împărţitul porumbului, Mahalaua DraculuiGhereta din Filantropia) este urmat de unul de natură lirică ce străbate atât unele peisaje (Peisaj cu trei căpiţe) cât și, mai ales, naturile statice cu flori (Anemone, Trandafiri, Scara cu flori). Selecția nu putea trece cu vederea faimosul Autoportret, subîntitulat sugestiv și modest, „un zugrav”.


Parcursul expozițional urmărește astfel nu doar evoluția cronologică a tematicii ci și calitatea novatoare a picturii lui Luchian, marcată de o deschidere a paletei cromatice, de contraste cromatice și tonale îndrăznețe, de o picturalitate cuceritoare a graficii.


Cele 26 de lucrări selectate recreează sugestiv parcursul de excepție al unui artist care reprezintă magistral începuturile modernității picturii românești, constituind o întâlnire demult așteptată.


Un catalog bogat ilustrat, cu texte de Liliana Chiriac și  Elena Olariu şi o cronologie realizată de Ilinca Damian, tipărit cu sprijinul financiar al Fundației ”Familia Sturza”,   însoțește expoziția.


Expoziția va rămâne  deschisă în perioada 15 septembrie  – 5 noiembrie 2017

AdmirorGallery

 
Vernisaj
Vernisaj
Copyright © 2018. Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.
S5 Logo
ccc