MUZEUL NAŢIONAL de ARTĂ al MOLDOVEI
Photo Photo Photo
Photo Thumb
Photo Thumb
Photo Thumb

AcasaEvenimenteArhiva
Română (România)English (United Kingdom)
Zilele Francofoniei

Miercuri, 23 martie, 2016, ora 11.00,

în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei,

se vor desfăşura manifestări prilejuite de

Zilele Francofoniei la Chişinău, eveniment susţinut de Alianţa Franceză în Moldova


     Zilele Francofoniei se vor desfăşura la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei al șaselea an consecutiv. Programul va include concursuri vesele, prezentări, numere artistice etc. La eveniment vor participa elevii claselor primare de la Liceul teoretic român-francez „Gheorghe Asachi”, cât şi părinţii acestora, care au contribuit la pregătirea şi organizarea programului.

     Evenimentul este susţinut de Alianţa Franceză, partenerul şi susţinătorul devotat al Atelierului de creaţie al copiilor, care activează în cadrul Muzeului Național de Artă al Moldovei din luna martie 2011.

     Termenul francofonie a fost introdus de geograful francez Onesim Reclus (1837-1916) în anul 1880. La început termenul semnifica totalitatea populaţiei din ţările lumii care utilizează limba franceză în diverse scopuri. În 1960, după ce coloniile au căpătat independenţă, a fost înaintată propunerea de a uni toate aceste ţări în baza similitudinilor culturale şi lingvistice. Astfel, conceptul de francofonie a căpătat statut oficial.

    

Ziua de 20 martie a fost decretată de către Organizaţia Internaţională a Francofoniei drept Ziua Francofoniei, cea mai importantă sărbătoare a limbii franceze şi a vorbitorilor de limbă franceză din întreaga lume, sărbătoare a multiculturalităţii şi toleranţei. Data de 20 martie n-a fost aleasă întâmplător: anume în această zi în anul 1970 în or. Niamei a fost semnat acordul de creare a Agenţiei Interguvernamentale a Francofoniei (AIF) care în prezent este principala instituţie a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Misiunea ei este de a promova solidaritatea între cele 70 state membre (56 membri şi 14 observatori) care în comun reprezintă 870 mln oameni, inclusiv 200 mln vorbitori de limbă franceză.


      La 24 noiembrie 1994 a fost încheiat Acordul de cooperare culturală, ştiinţifică şi tehnică între Republica Moldova şi Franţa, iar la 17 decembrie 1995 a fost instituită Alianţa Franceză în Republica Moldova.


AdmirorGallery

 
Vernisaj
Vernisaj
Copyright © 2018. Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.
S5 Logo
ccc