MUZEUL NAŢIONAL de ARTĂ al MOLDOVEI
Photo Photo Photo
Photo Thumb
Photo Thumb
Photo Thumb

AcasaEvenimenteArhiva
Română (România)English (United Kingdom)
Basarabia necunoscută

Vineri, 05 iunie 2015, ora 15:00

în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Sala Mare

va avea loc lansarea volumului X al cărții

Basarabia necunoscută

autor Iurie ColesnicIurie Colesnic s-a născut la 12 august 1955, în satul Dereneu, r-l Călărași. Este absolvent al Institutului Politehnic ”Serghei Lazo” din Chișinău (1978). Membru al Uniunii Scriitorilor din 1988, Doctor Honoris Causa al Universității Umaniste (2000), Maestru al Literaturii (2010).


Volumul X al cărții Basarabia necunoscută prezintă o serie de 35 personalități ilustre care au marcat istoria și cultura țării. Printre acestea se regăsesc Manuc-Bey (om politic, comerciant, diplomat), Pantelimon Erhan (liderul primului Guvern al Basarabiei), Ion Teodorescu-Sion (unul dintre marii artiști români, care a avut o contribuție deosebită la salvarea școlii de Arte Frumoase din Chișinău), Alexei Șciusev (s-a impus ca istoric și teoretician al artei, arhitect-academician al Academiei de Arte a Imperiului Rus (1912), membru al Academiei de Științe a URSS (1943), șef al Sectorului Istoria Arhitecturii la Institutul de Istorie a Artelor al AȘ a URSS (1944); a proiectat planul de reconstruire a Moscovei, a proiectat o serie de edificii la Tbilisi, Baku, Batumi (1933-1938), o serie de poduri – la Moscova, Smolensk, Tbilisi; edificiul Teatrului de Operă și balet din Tașkent (1940-1947); artera principală a Kievului – bulevardul Kreșciatik (1945); Observatorul Astronomic de la Pulkovo și orașele-satelit ale Leningradului: Pavlovsk, Pușkino ș. a.); Nicolae N. Moroșan (savant, geolog, arheolog, a făcut cercetări geologice, paleontologice și preistorice în Basarabia, Moldova și Dobrogea); Vladimir Okușko (ctitor de Școală de Desen, pictor și pedagog); Nicolae Titulescu (diplomat); Theodor Kiriakoff (pictor-scenograf); Gala Galaction (preot și scriitor) ș. a.

Chiar și popoarele mici au Istorie Mare.

Paradoxal, dintr-un sentiment de fals patriotism, istoria civilizațiilor e concepută pe același calapod, în care principalele izbânzi ale popoarelor sunt bătăliile și războaiele.

Pe când superbele realizări culturale sunt plasate pe planul doi.

Adică cruzimea și barbarismul sunt mai importante decât piramidele egiptene sau grădinile Semiramidei etc. …

De aici și generațiile educate în spirit războinic, obișnuite să se remarce prin forță, confruntări, agresivitate și acte de cruzime.

Războaiele ar trebui măsurate nu prin victorii, ci prin numărul de victime pe care le-au generat.

Victoria unei națiuni asupra altei națiuni nu este decât o mare înfrângere a civilizației, care mai bine de două mii de ani propovăduiește dragostea omului pentru om, dar în realitate se entuziasmează de victoriile în războaiele fratricide…

Istoria trebuie rescrisă prin prisma marilor realizări culturale, e necesar să formăm o altă paradigmă a istoriei, care ar genera o altă morală. O altă conștiință, o altă valoare a vieții umane și drept rezultat o altă valență a civilizației noastre.

Numai atunci va fi descoperită minunea că și popoarele mici au Istorie Mare…

Iurie ColesnicMuzeul Naţional de Artă al Moldovei, Secţia Relaţii Publice şi Expoziţii.

Tel:  022-24-13-12


 
Vernisaj
Vernisaj
Copyright © 2018. Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.
S5 Logo
ccc