Hans Mattis-Teutsch

Hans MATTIS-TEUTSCH - pictură, grafică, sculptură

Expoziția reunește 34 de lucrări de artă plastică din colecția Muzeului de Artă Brașov semnate Hans Mattis-Teutsch (10 linogravuri, 9 acuarele, 4 pasteluri, 8 lucrări de statuarie mică și 3 picturi de șevalet).

Personalitate polivalentă (pictor, grafician, sculptor, teoretician al artei și poet), Hans Mattis-Teutsch este un artist complex, reprezentativ pentru avangarda artistică a Europei Centrale.

Hans Mattis-Teutsch începe studiile de artă la Braşov. Ulterior frecventează, timp de un an, cursurile Şcolii Naţionale Regale de Arte şi Meserii din Budapesta și studiază în cadrul secţiei de sculptură a Academiei Regale de Arte Frumoase din München (1902-1905). Între anii 1905-1908 locuieşte la Paris. Urmează studii libere de artă. Debutează în 1907 la Salonul Naţional de Toamnă de la Budapesta. Se stabileşte pentru scurt timp la Berlin. Studiază sculptura egipteană, antică şi neoclasică.
        În 1908 revine la Braşov. În următorii ani lucrează şi expune la Braşov. Călătoreşte frecvent la Viena şi Budapesta. Expune la saloanele naţionale de la Budapesta (1916-1918). Participă la expoziţiile organizate de grupul Ma. În anul 1917 deschide prima expoziţie personală la galeria Ma. După război colaborează cu Abstrakte Gruppe der Sturm (Berlin) şi A bis Z Gruppe (Köln). Expune la galeria Der Sturm (1921-1925). 

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.