Ghenadie Zacov

Ghenadie Zâcov - grafică

Joi,  11 martie 2021, ora 10.00, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va deschide expoziția comemorativă Ghenadie Zâcov  - grafică

      Pictor, grafician, Ghenadie Zâcov s-a născut la 11 martie 1931, în orașul Kolpino din regiunea Sankt-Petersburg. Își face studiile la Școala Republicană de Arte Plastice „Ilia Repin” de la Chișinău (actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”), urmând cursurile Institutului Poligrafic de la Moscova. Participă activ la expozițiile republicane, unionale și internaționale. Începând cu anul 1958 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din RSSM. A practicat domeniul graficii, picturii, restaurării și scenografiei.

      În decursul vieții realizează o serie prețioasă de lucrări în linogravură color, reprezentând cetatea Hotin, Soroca, Cetatea Albă, mănăstirile Țâpova și Japca.

      Pe lângă peisaje industriale, artistul creează o serie de lucrări despre frumusețea naturii,  printre acestea:  Din câmp, 1966; Stoguri. Mânzul, 1966; Pădurea de la Chiţcani, 1958, unde Ghenadie Zâcov caută să exprime, prin culoare, sentimentele pe care le trăiește profund intrând în contact cu natura. Lucrarea Râul, 1980, realizată în tehnica acvaforte, impresionează prin structura sa cromatică și compozițională. Autorul a reușit să transmită starea de anxietate, neliniște care a cuprins natura. 

      Lucrările sale se păstrează în multiple colecţii muzeale din Republica Moldova.
       Ghenadie Zâcov este înmormântat la Tiraspol, la 27 mai 2013.      

Expoziția prezintă 30 de lucrări din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei, și va rămâne deschisă pentru public în perioada 11martie – 11 aprilie 2021.

 

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.