Expozitia

Lică Sainciuc - Pictura anilor 1970

       Lică Sainciuc - arhitect, artist plastic, designer grafic, grafician, istoric de artă, cineast, om de cultură, activist al vieţii publice din Republica Moldova, s-a născut în familia pictorilor Valentina Rusu-Ciobanu și Glebus Sainciuc.

În anul 1971 a absolvit Institutul Politehnic din Chişinău, Secţia Arhitectură. Începând cu anii 1970 Lică Sainciuc se consacră picturii, iar în 1975 devine membru al UAP din Moldova. Începând cu 1972 activează în domeniul picturii de şevalet şi al artei teatral-decorative, elaborând scenografia şi păpuşile pentru mai multe spectacole.

      Artistul a ilustrat peste 100 de cărţi printre care şi cărţi de folclor pentru copii.

      Un eveniment important în activitatea sa este ilustrarea cărţii Albinuţa de Grigore Vieru (1973-1974) care a fost menţionată la nivel naţional şi internaţional. Albinuţa a fost reeditată de multiple ori.

    Lucrările lui Lică Sainciuc au fost expuse la mai multe expoziţii, în 2004 fiind vernisată prima expoziţie personală a artistului.

     Creaţia plasticianului a fost apreciată cu numeroase premii printre care pot fi menţionate Premiul Special al Asociaţiei Teatrale din Moldova; Diploma de gradul II în cadrul Concursului Republican de Desen; Diploma de gradul III pentru cartea Albinuţa de Grigore Vieru; Premiul Cartea Anului; Premiul Igor Vieru; Premiul UAP; Ordinul de Onoare și Premiul Național al Republicii Moldova.

           

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2022 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.