Bienala 2021

Bienala Internationala de Pictura, Chisinau 2021, editia a VII-a

           La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va avea loc inaugurarea şi decernarea premiilor Bienalei Internaţionale de Pictură, Chişinău 2021, ediţia a VII


           Evenimentul se desfăşoară sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, fiind una dintre cele mai importante manifestări din domeniul artelor vizuale din țară. Organizatorii evenimentului sunt Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova, Centrul de Artă „Amprente”  în parteneriat cu: Direcţia Cultură a Primăriei municipiului Chişinău, Fundaţia Familia Sturza, și Mobiasbanca OTP Group. 
           La înscrierea în concursul de participare la Bienala Internaţională de Pictură, Chişinău 2021, ediţia a VII-a, au fost înregistrați 400 de artiști din 40 de țări, prezentând peste 1500 de lucrări. În urma preselecției au intrat în concurs 192 de lucrări, semnate de 186 artiști din 35 de țări. La evenimentul de inaugurare și decernare a premiilor va participa Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, precum şi numeroase personalităţi din domeniul culturii: directori de muzee şi galerii, artiști și curatori de expoziții din ţară şi străinătate.

Laureaţii premiilor și diplomelor de excelență acordate de către Ministerul Culturii în cadrul Bienalei Internaționale de Pictură Chișinău 2021, reprezentanţi din România, Republica Moldova, Polonia, Lituania, Italia, Bulgaria, Cipru vor fi prezenţi la inaugurarea expoziţiei și la ceremonia de decernare a premiilor. Lucrările premiate vor intra în Colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

În cadrul Bienalei, pe 23 septembrie, între orele 9.00-11.30, la Muzeul Național de Artă al Moldovei se organizează Conferința Internațională cu genericul - „Arta contemporană în contextul internațional”, vor fi prezentate o serie de prelegeri: ”Pictura contemporană, transformări, prezență” susținută de Pietro Finelli, Italia, ”Arta Românească între Est și Vest” prezentată de Pavel Șușară – România, ”Instaurarea învățământului artistic modern și al Pinacotecii la Iași, reflectată în arhivele din jumătatea sec. XIX” de Maria Bilașevschi - România  În acest context vor fi puse în discuție și abordările estetice ale artiștilor expozanți, iar participanții la conferință, din diverse țări, vor purta un dialog în contextul problematicilor și evoluției artei contemporane.

În cadrul acestei ediții, pentru prima dată de la fondarea Bienalei sunt admise lucrări executate în tehnică digitală sau obiect. Pledând în permanență pentru libertatea expresiei artistice, expoziția își propune să reflecte diversitatea de concepții și manifestări estetice individuale ale unor creatori care provin din diverse spații culturale, fapt ce individualizează fiecare lucrare expusă pe simeze, dar în același timp converg într-un dialog pertinent al tendințelor actuale ale artelor vizuale.

În premieră, în cadrul manifestării din acest an, expunem o selecție de lucrări ale laureaților premiilor celor șase ediții anterioare, care se păstrează în colecția MNAM. Această selecție demonstrează elocvent o efervescență creatoare a unui grup de artiști care aparțin diferitor spații culturale, cu lucrări de diverse tematici și o impresionantă dinamică stilistică. Faptul că lucrările premiate de-a lungul anilor cuprind o largă diversitate stilistică, în care artiștii apelează la cele mai diverse tehnici și procedee artistice, ne demonstrează că logica jurizării nu se focusează pe anumite preferințe de ordin estetic, ci mai curând încurajează diversitatea în formă originală, profesionalismul și elaborările înnoitoare ale unor artiști care aparțin diferitor spații culturale. ”, explică Tudor Zbârnea, curatorul Bienalei 2021.

Pe parcursul a unsprezece ani de la fondare, Bienala Internaționala de Pictură a creat numeroase platforme de comunicare pe plan internațional. Aceasta va continua să susțină inițierea contactelor directe între artiști și va crea condiții optime pentru noi perspective și diverse forme de colaborări internaționale.
 

Tudor Zbârnea,

Director general MNAM

Curatorul Bienalei    

        

Expoziţia de la Muzeul Național de Artă al Moldovei va rămâne deschisă publicului din 22 septembrie până în 17 octombrie curent.

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2020 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.