Alexandru Plămădeală - 130 de ani de la naștere

Marți, 9 octombrie, 2018, ora 16.00, în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei,
va avea loc vernisajul expoziției comemorative ”Alexandru Plămădeală - 130 de ani de la naștere”.

Ziua copilului (numită şi Ziua internaţională a copilului) este în multe ţări o sărbătoare pentru copii care se organizează în data de 1 iunie. Pentru prima dată aceasta a fost menţionată la Geneva la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. După această conferinţă, multe guverne au introdus „Ziua copilului” în lista de sărbători. În anul 1954 Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare tuturor statelor să dispună o zi pentru sărbătorirea „Zilei copilului” (engleză Universal Children's Day).

Expoziția întrunește lucrări de sculptură, grafică și pictură, opere valoroase din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei, realizate de marele sculptor Alexandru Plămădeală în perioada anilor 1912-1939.

Artistul s-a născut la 9 octombrie 1888 la Chişinău. În perioada anilor de studii la Seminarul teologic, conduce și ilustrează revista satirică Satan. În 1909-1910 işi dezvoltă aspirațiile artistice la Şcoala comunală de desen din Chişinău, în clasa profesorului Vladimir Ocuşco. Între anii 1912-1916 Alexandru Plămădeală îşi continuă studiile la Şcoala Superioară de Pictură, Sculptură şi Arhitectură din Moscova. În acea perioadă tânărul sculptor vizitează atelierele marilor personalități ale timpului. Inspirat de profesorii moscoviți, Plămădeală rămâne fidel ideilor realiste în artă pe parcursul întregii sale vieți. După terminarea studiilor, lucrează un timp scurt la Monetăria din St. Petersburg, unde se manifestă ca un iscusit miniaturist. În 1918 se întoarce la Chişinău, iar după moartea lui V. Ocuşco, în 1919, este numit director al Şcolii de Desen, transformată ulterior în Şcoala de Arte Frumoase (actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice Alexandru Plămădeală). Concomitent cu activitatea pedagogică, sculptorul se integrează activ în viața culturală basarabeană. La inițiativa lui Alexandru Plămadeală, cu susținerea Ministerului Cultelor și Artelor din București, în 1921 este inițiată Societatea de Arte Frumoase din Basarabia. Sub egida acesteia au fost organizate mai multe ediții ale Saloanelor de artă. În acea perioadă se stabileşte o colaborare intensă a sculptorului cu lumea artistică bucureşteană. Alexandru Plămădeală a fost printre inițiatorii şi organizatorii Pinacotecii Municipiului Chişinău.

Evoluția sculpturii profesionale în Basarabia a fost marcată de creația lui Alexandru Plămădeală – de la arta medalieră la portrete şi compoziții sculpturale. În anii 1924-1925, Plămădeală este preocupat, în special, de realizarea monumentului Domnitorului Ştefan cel Mare, executând numeroase schițe pentru viitorul monument. După nenumărate căutări şi un lucru titanic, în primăvara anului 1928, la intrarea în Grădina Publică din Chişinău a fost inaugurat monumentul domnitorului moldovean.

În 1924 Ministerul Artelor din România i-a acordat Premiul I pentru lucrările Figură de băiat şi Tors de femeie, iar in 1938 a fost distins cu Premiul I pentru lucrarea Nud de femeie.

Desenele prezentate în expoziția actuală, completează profilul artistic al lui Alexandru Plămădeală. Caracterul autentic al creatiei sale îl plasează pe Alexandru Plămădeală printre figurile marcante ale artei basarabene interbelice.

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2018 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.