afis polonez

Expoziția de afiș polonez Ryszard Kaja PLAKAT–POLSKA

     La invitația Galeriei Afișului Polonez din Wrocław, artistul Ryszard Kaja a creat, în perioada 2012–2019, o serie excepțională de afișe dedicată diversității geografice și culturale a Poloniei. A rezultat un mod neconvențional de promovare a diferitelor zone și particularități ale Poloniei, evitând orice fel de clișee sau mesaje patetice, dar care comunică cu multă căldură, discret ori cu umor adesea, mândria și atașamentul față de propria țară.

„Pânza brodată din bucătărie (bucătăria bunicii, n.n.) cu titlul POLSKA, cu textul Nimeni nu te iubește atât de mult ca mine, este cheia înțelegerii ideii care stă la baza întregii serii de afișe care descriu Polonia. Patria din afișele seriei Polska e de gen feminin și putem folosi cu încredere termenul de Patrie-mamă pentru a descrie seria Plakat–Polska. Nu avem aici steaguri, bătălii, victorii sau martirii. Călătorim prin Polonia de parcă nu ar exista o altă lume cu care trebuie să ne comparăm și să concurăm. Frumosul poate fi remarcat, uneori, și în lucruri neînsemnate. Utilizând aceeași schemă grafică, adică o formă a literelor care se repetă atât în titlul afișului, cât și în textul suplimentar, care de obicei reprezenta cuvântul Polska în diverse alfabete, autorul a recreat întregul spectru al istoriei stilisticea afișului polonez. Este una dintre dimensiunile călătoriei în care Ryszard Kaja ne ia în seria Polska.

Plakat–Polska constă din 163 de afișe tipărite în timpul vieții autorului. Lucrările de încheiere au fost întrerupte de moartea prematură a artistului. Acest lucru, însă, nu schimbă faptul că seria este cea mai mare operă originală din istoria afișului polonez și cea mai frumoasă descriere a țării noastre prin intermediul afișelor.“

Krzysztof Marcinkiewicz,

Editorul seriei Plakat-Polska

 

ARTISTUL RYSZARD KAJA (1962–2019)

Pictor, scenograf, grafician și creator de afișe, Kaja a debutat la răscrucea anilor ’80/’90, ca scenograf în cadrul celor mai importante teatre de operă și balet din Łódź și Poznań. În anii ’90 și începutul anilor 2000 a fost unul dintre cei mai renumiți scenografi polonezi.

La apogeul carierei sale teatrale, a început să manifeste interes pentru afiș, de care mai înainte se ocupase doar sporadic. Afișele sale (peste 500 de lucrări) i-au adus foarte repede recunoaștere internațională. În ultimul deceniu, seria de afișe POLSKA a fost apreciată la scară largă, dobândind o popularitate incredibilă și statutul de operă-cult, iar el a intrat în areopagul maeștrilor afișului polonez.

Leszek Jamrozik

Toate materialele de pe acest website apartin autorului. Aveti dreptul de a le distribui doar cu permisiunea lui.

Copyright © 2022 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Toate drepturile rezervate.